Az UNESCO kéri a vári Hauszmann-terv, a Liget Budapest project, illetve a XI. kerületi MOL-felhőkarcoló építésének felfüggesztését

Desktop
A tervezett MOL Campus (forrás: MOL)
A tervezett MOL Campus (forrás: MOL)

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO június 30-ától 10 napig tanácskozik az azerbajdzsáni Bakuban a világörökségi helyszínek megőrzéséről. A tanácskozás előzetes dokumentumában több kitétel is olvasható budapesti világörökségi helyszínekről.

A Várról szóló Hauszmann-terv jelentős újjáépítéseket és új építkezéseket is tartalmaz, így „veszélyt jelent” a Várra, mint világörökségi helyszínre – olvasható a dokumentumban. 

A dokumentum szerzői aggodalommal tekintenek arra a tényre, hogy a MOL Campus építési engedélyt kapott a XI. kerületben. Ez az épület 120 méter magas lesz, ha megépül. 

A dokumentum szerzői ugyancsak aggódnak a Liget Budapest projekt - különösen a tervezett új Néprajzi Múzeum és a biodóm hatalmas mérete - miatt. 

Az UNESCO kéri Magyarországot, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére, illetve amíg ezeket egyeztetik a szervezet embereivel. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek