Már a II. és IV. század között is tárolásra használták a mai BILK területét

Oszd meg másokkal!

Desktop
Szarmata település volt (forrás: Régészet Budapesten)
Szarmata település volt (forrás: Régészet Budapesten)
Fontos régészeti felfedezést tettek a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai Soroksár külterületén. A BILK új raktárépületeinek helyén a 2. és 4. század között működő szarmata telep részletét tártak fel a régészek.

Az 51-es út közelében nagy kiterjedésű és régészeti objektumokkal sűrűn fedett 2-4. századi szarmata település részletét tárták fel Soroksár külterületén. A feltárt 1,7 hektáron több mint 800 objektum került elő, amelyek nagy része a település gazdasági-tárolási célokat szolgáló részéhez tartozott. Az ásatás során a telepnek csak a déli szélét sikerült lehatárolni. A mélyebben fekvő, mocsarasabb területre egymással párhuzamosan futó árokrendszerek vezették le a vizet – írja a Régészet Budapesten.

A telep közepén tíz, viszonylag mély és nagy kiterjedésű, tapasztott aljú házat találtak. A házakat széles sávban több száz, különböző mélységű, a szarmatákra jellemző, úgynevezett méhkas alakú, szűk szájnyílású gödör övezte. Ezekbe a korábban terménytárolásra használt gödrökbe a használatukat követően szemetet: kidobott háztáji hulladékot, kerámia edények töredékeit, állatcsontokat, leégett házomladékot dobtak.

A telephez tartozó temető nem került elő, de a településen három gödörben emberi vázakat tártak fel a régészek. Nem tudni, hogy a halottakat miért nem temették el a temetőben az akkori szokásoknak megfelelően. Az egyik mély gödör fala mellett feltárt vázon 2 bronz karperecet találtunk – olvasható a beszámolóban.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek