Ritka csillagászati jelenség: Vénusz a Nap előtt

Oszd meg másokkal!

Desktop
Mi már valószínűleg utoljára láthatjuk, ahogy a Vénusz bolygó fekete korongként vonul át a Nap előtt. Magyarországról szerdán hajnalban csodálhatjuk meg a jelenséget.

A Vénusz eme kozmikus átvonulására június 5-6-án kerül sor, ez lesz az utolsó ilyen esemény 2117-ig. Emellett az első átvonulás, melynek során egy űrszonda is kering a planéta körül.

Speciális szoláris szűrőkön vagy védőfelszereléseken keresztül szemlélve az átvonulás az érdeklődőknek és az amatőr csillagászoknak felejthetetlen élményt kínál, amennyiben az időjárás is engedi.

A Vénusz átvonulására csak akkor kerül sor, amikor a bolygó közvetlenül a Nap és a Föld között halad el. Mivel a Vénusz pályasíkja nem pontosan illeszkedik a Földéhez, az átvonulások nagyon ritkán, nyolc év szétválasztotta párokban fordulnak elő, több mint egy évszázadonként. A közelgő esemény a 2004-ben kezdődött páros második tagja. Az akkori átvonulás több mint 121 év elteltével az első megfigyelhető esemény volt.

Az átvonulás 6 órán és 40 percen át tart a belépéstől, amikor a Vénusz sötét korongja megjelenik központi csillagunk keleti peremén, a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyja a Nap korongját. A jelenség a nyugati féltekén kedden délután, a keleti féltekén pedig szerdán reggel lesz látható.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Közép-Amerikában, valamint Latin-Amerika északi részén az égi látványosság közvetlenül napnyugta előtt kezdődik. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában, Kelet-Afrikában és Ausztrália nyugati részén napkeltekor a „show” végét csíphetik el. A csendes-óceáni térség nyugati részén és Ausztrália keleti részén az érdeklődők megfigyelhetik az egész átvonulást, amihez kötelező a védőszemüveg viselése. Azok, akik szeretik a kényelmet, a NASA és az obszervatóriumok webadásai révén otthonról követhetik a jelenséget.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?