Évente 50-en fulladnak a Dunába

Oszd meg másokkal!

Desktop
A strandszezon kezdetével a dunai fürdőzés veszélyeire és a vízi balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Barnácz István, a Dunai Vízi Rendészeti Kapitányság vezetője mai sajtótájékoztatóján elmondta: a dunai halálos balestek száma csökkenő tendenciát mutat, tavaly 47 ember fulladt a Dunába, míg 2010-ben 51 holttestet kellett kiemelniük. Az idén eddig 19 ember lelte halálát a Dunában.
 
Az alezredes megjegyezte, hogy a kánikulában egyre gyakrabban fürdőznek az emberek tiltott helyeken, ezért a nyári szezonban a vízirendőrök megerősített szolgálatot látnak el. A Dunán a fővárosi térségben és Mohácsnál egy-egy mentőhajó áll állandó készültségben, és a különböző feladatok függvényében több jármű is szolgálatot teljesít a folyószakaszon.

A kapitányságvezető közlése szerint évente több ezer esetben intézkednek, mintegy ezer alkalommal kell bírságot kiszabniuk vagy feljelentést tenniük, és minden évben csaknem száz embert mentenek ki a vízből a Duna 417 folyamkilométernyi szakaszán.

Barnácz István felhívta a figyelmet arra, hogy a Duna fővárosi szakaszán egyetlen kijelölt fürdőhely sincs, és az új rendelkezések szerint tiltott fürdőzésért 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják őket. Január elsejével a hajózási szabályok is változtak, így a csónakokban, kishajókon már nem a 16, hanem a 14 éven aluliak és az úszni nem tudók számára kötelező a mentőmellény használata.

Az alezredes közölte: az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac és más, felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?