130 éve állt forgalomba az első HÉV – nosztalgiajáratok a ráckevei HÉV vonalán

Oszd meg másokkal!

Desktop
Több hétvégén nosztalgia HÉV-vel utazhatunk (fotó: BKK)
Több hétvégén nosztalgia HÉV-vel utazhatunk (fotó: BKK)

Az idén 130 éves budapesti HÉV-közlekedés méltó ünnepléseként a vasút szerelmesei izgalmas programokon vehetnek részt.

Az ünnepi programsorozat keretében augusztus 20-tól október 14-ig a H6-os HÉV vonalán utazhatnak az érdeklődők az 50-es és 60-as évek hangulatát idéző MVIII-as nosztalgia motorkocsival. Tisztelegve a nagy múltú HÉV teherszállítás emléke előtt idén először egy LVII-es villanymozdony által vontatott tehervonat fotózására nyílik lehetőség szervezett körülmények között nyílt vonalon.

Egy hétvége erejéig eredeti színtervű festésében visszatér a Ráckevei HÉV-re a Csepeli HÉV-ről ismert MIX/A típusú motorvonat, amely pazar élményt biztosít a nosztalgiázni vágyóknak. Akik a múlt század elejének hangulatára vágynak, azok a gőzfelhős hétvégét használhatják ki, amely során gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedik majd Ráckevére - közölte a MÁV-HÉV Zrt.

A programok mellett szeptemberben megjelenik a „Hévkönyv”, mely a Budapesti Helyiérdekű Vasút elmúlt 130 évének jelentős vagy kevésbé emlékezetes, de nagyon is jellemző pillanatait kívánja felidézni az 1887-es indulástól napjainkig.

Eseménynaptár a H6-os (Ráckevei) HÉV-en:

  • augusztus 20., szeptember 16., október 14.: MVIII-as motorkocsi közlekedése Közvágóhíd – Ráckeve között külön menetrend és díjszabás szerint,
  • szeptember 2.: Fotóstehervonat közlekedése Pesterzsébet felső – Ráckeve között előzetes részvételi regisztrációval, külön díjszabás szerint,
  • szeptember 16-17.: Eredeti színezésű MIX/A motorvonat vendégszereplése menetrend szerinti személyvonatként normál díjszabással,
  • szeptember 30 – október 1.: Gőzfelhős kirándulás Ráckevére Pesterzsébet felsőről a MÁV Nosztalgia Kft. gőzvontatású nosztalgiavonatával előzetes részvételi regisztrációval, külön díjszabás szerint.

 

Az ünnepi programok 2018-ban a H8-as (Gödöllői) és a H5-ös (Szentendrei) HÉV-vonalakon folytatódnak.

A XIX. század vége felé rohamosan nőtt az igény a Budapest környéki települések és a főváros közti utazásokra, ezért a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) 1887. augusztus 7-én átadta az első helyiérdekű vasútvonalát Közvágóhíd és Soroksár között, majd ezt követte 1888 júliusában a Keleti pályaudvar Cinkota, és ugyanezen év augusztusában a Filatorigát Szentendre helyiérdekű vasútvonal átadása. Már az első évben több mint félmillió utas vette igénybe a HÉV szolgáltatásait, és ez a szám rövid idő alatt megtöbbszöröződött. A következő években meghosszabbították a vonalakat Soroksártól Ráckevéig, Cinkotától Gödöllőig, illetve Filatorigáttól Császárfürdőig.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?