Szent István Király Plébániatemplom

1237 Budapest, Szent László u. 149. | +36-1-630-2100, +36-30-266-3587 | http://fatimaiszuzanya.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Templomunk új, de a kegyhely az egyik legrégebbi Fatimai zarándokhely Magyarországon. Története a II. világháborúra nyúlik vissza, ahol Novák József, a későbbi Újtelepi lelkész orosz fogságba kerül, itt fogadalmat tesz, ha hazajut a Fatimai Szűzanya tiszteletét fogja szolgálni. Fogadalmát 1957-ben tudja teljesíteni Újtelepi lelkészként, szobrokat kér Fatimából. A szobrok megérkezése országos víszhangra talál, hiszen a levert forradalom után ez a reményt csillantja fel. Fatima üzenete nem kedvezett az akkori kommunista hatalomnak, hiszen Oroszország megtéréséért kért imát, valamint véres egyházüldözésről jövendölt, ezt a zarándokok pontosan tudták. A kis városszéli kápolna zarándokhellyé vált az egész ország számára. Novák József atya ekkor, 1958-ban templomot épít, amit a hatalom bezárat (át kellett alakítani lakóházzá), majd a lelkészt elhelyezik. A templomépítés gondolata 42éven keresztül él, és 2000-ben megvalósul. Az elhelyezett lelkész "lelki templomot épít", imamozgalmat alapít, amit elnevez "Közép-európai imatábornak", ennek az egész országot behálózó mozgalomnak nagy szerepe van templomunk felépülésében, egyszerre jelenti az imahátteret, de az adakozókat is.

Soroksár- újtelep 2000-re fejlődésnek indul, terjeszkedik a város, sok fiatal család költözik ide, ami a Plébániatemplom építését is indokolttá teszi. Marosi Gábor építész elkészíti a terveket (egy Fatimai zarándokút ihlette őt), amit a Plébánia elfogad. Az építkezés 2000. május 13-án kezdődik el, és folyamatosan halad 2002. október 13-ig, amikor Dr. Paskai László Bíboros úr felszenteli. A gyors építkezést a Szűzanyának tulajdonítjuk, hiszen nem álltak rendelkezésre az anyagi eszközök. Sokat segítettek: Esztergom- Budapesti Érsekség, egyéni adakozók, Nemzeti Kulturális Alap Minisztériuma és az önkormányzat. Minden Októberi búcsún megvalósult valami: 2000 okt. alapkőletétel, 2001 okt. altemplom megáldása, 2002 okt. templomszentelés, 2003 okt. elhelyeztük a Szűzanya hat és fél méteres aranyozott szobrát a templom 41 méteres tornyán, 2004 okt. elkészült a kopjafás keresztút a templom körül.

A zarándokhely egyben plébánia is, ahol közösség épül. Kicsi kápolnánk 50-60 főt tudott befogadni, de ez a kis közösség mégis missziós lelkületű volt, ami mára gyümölcsöt hozott. Templomunk összegyűjti a környék családjait, különféle közösségek alakulnak, valamint énekkarok, imacsoportok, Oltáriszentség társaság, stb., amint a kegyszobrok a forradalom után, úgy a templom is a remény jele az ezredfordulón. Helyt adunk kulturális és nemzeti rendezvényeknek is, a környék iskolái és énekkarai itt tartják karácsonyi ünnepségeiket, de vannak koncertek, és működik Nemzeti kör.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes

Kapcsolat:

Telefon:+36-1-630-2100, +36-30-266-3587
Email:szentistvanplebania@gmail.com
Honlap:http://fatimaiszuzanya.hu
Facebook:https://www.facebook.com/fatimaiszuzanya
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek