Totális kormányközeli médiatámadás a polgármesterjelölt ellen

Desktop

A kormányközeli média egész pályás lejárató kampányt indított Weinmann Antal soroksári polgármesterjelölt, jelenlegi alpolgármester ellen. A pestisrácok.hu-n megjelent írást vette át fenntartás nélkül több médium, anélkül, hogy annak valóságtartalmáról meggyőződtek volna. Utánanéztünk, mi áll a támadások hátterében.

„Félmilliárd forintot tapsolt el a soroksári alpolgármester, Weinmann Antal különböző “kulturális” rendezvényekre, azok aktív szervezőjeként, úgy, hogy a legtöbb esetben nem volt közbeszerzési eljárás” – írta meg múlt hétvégén a pestisrácok.hu. Ezt az információt vette át aztán csaknem az egész kormányközeli média. Ezzel került be hétvégén Soroksár a hírekbe.

„Szeretném tájékoztatni a közösséget arról, hogy valamennyi, személyemet ért, szeptember 6-án és 7-én a pestisrácok.hu, origo.hu, 888.hu, TV2 tények, és Hír TV – n megjelent állítások valótlanok, aljas rágalmak. Azzal, hogy egyik médiaszolgáltató sem az Önkormányzatot, sem személyemet nem keresett meg annak érdekében, hogy az ellenem ért vádakat a közzététel előtt tisztázza, az egyoldalú tájékoztatás iskolapéldája. Az érintett médiaszolgáltatókkal szemben, valamint a nekik nyilatkozó Gallay István ellen megtesszük a szükséges jogi lépéseket, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezen eljárások eredményei a választás utánra várhatóak. Úgy gondolom, hogy minden támadás a holnapot erősíti!” – olvashatjuk Weinmann Antal az IVE és a Soroksári Német Nemzetiségi Egyesület polgármester-jelöltje közösségi oldalán a kormányközeli média alpolgármesteri munkáját felelőtlenséggel, vagy ennél is súlyosabb vádakkal illető cikkeire, műsoraira reagálva.

Lapunk utánajárt, mire is vezethető vissza ez a rendkívül intenzív országos sajtóérdeklődés egy olyan jelölt esetében, aki mögött nem áll egyetlen országos párt sem.

Lapunknak nyilatkozó, a helyi ügyekben igen jártas, ám az anonimitását megőrizni kívánó személy szerint nincs ebben semmi különös, hiszen, ha jönnek az önkormányzati választások, akkor Soroksáron össztűz zúdul a nem fideszes jelöltre, sokkal intenzívebben, mint máshol, hiszen itt a helyi Fideszt a helyben lakó Kubatov Gábor közvetlenül irányítja. A karaktergyilkolásra Weinman alighanem számíthatott is. 

Jelen esetben a Soroksári Svábok Független Egyesületének egyik tagja, Gallay István közérdekű adatigénylésre alapozva vádolta meg az alpolgármestert azzal, hogy „félmilliárd forintot dáridózott el”. „Az egyesület munkássága erre is szakosodott” – mondta informátorunk. Az egyesület elnöke Zwick József, aki 2010-ben, a Geiger Ferenc akkori polgármesterjelölt lejáratására vonatkozóan készített – helyben „a 10%-os ügyként” emlegetett – hangfelvétel „kérdezőjeként” vált széles körben ismertté, amely szintén bejárta az országos sajtót.

Mint megtudtuk, Weinmann Antal ellen az egyesület elnöke, illetve tagjai hosszú évek óta sorozatosan nyújtanak be közérdekű adatigényléseket, feljelentéseket. "A többségében idős tagok notórius feljelentők, és médiaközpontúvá váló tevékenységük egyértelműen bizonyítja, hogy komolyabb politikai szereplőkkel is kapcsolatban állhatnak" - tette hozzá forrásunk.

De lássuk, hová vezetnek a szálak

Az egyesület székhelye Zwick József házába Soroksáron, a Templom utcában van bejegyezve. Ugyanide volt bejelentve a nemrég törölt, Civilek a Kerületért Egyesület székhelye is, aminek az elnöke – a bíróság nyilvános adatai alapján – Farkas Kálmán volt.

A Civilek a Kerületért Egyesület helyi közösségi munkájáról keveset lehet tudni, de annyit biztosan, hogy az egyesület 2014-ben óriásplakáton hirdette, hogy az akkori fideszes polgármesterjelöltet, Orbán Gyöngyit „a civilek támogatják”. A plakát nyilvánvaló célja az volt, hogy a Civil Személyek, Szervezetek Egyesülete által támogatott, és helyben csak „civilekként” ismert Geiger Ferenc szavazóit megtévesszék.

Farkas, aki Orbán Gyöngyi kampányában tevékenyen részt vett (ezt bizonyítja az ÁSZ által közzétett közérdekű médiamegrendelések kimutatása) 2005-ben még az MSZP helyi képviselője volt, majd többek között Zwick-kel és Gallayval együtt indult a 2006-os választásokon az Együtt Soroksárért Egyesület színeiben. 

 

Katt a nagyobb képért! (forrás: Facebook / Guten Morgen Soroksár)

Farkas Kálmán 2010 óta Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató „helytartójaként” ismert helyben, aki irányítja a helyi Fideszt, a képviselő-testületi ülések állandó résztvevője, irányítja az önkormányzat közbeszerzéseit, ha kell, ő dönti el, ki dolgozik a hivatalban, kinek kell távoznia. Farkas Kálmán politikai lejárató tevékenysége és Kubatov Gáborral való kapcsolata a 2006-os választások előtti időszakra vezethető vissza, amikor is Kubatov és Farkas közösen támadták az országos sajtóban (is) Geiger Ferenc soroksári polgármestert

A most októberi önkormányzati választásokra négy polgármesterjelölt jelentkezett be

Bese Ferenc, aki hivatalosan függetlenként indul, ám a Fidesz támogatását is magáénak tudhatja; Weinmann Antal, az Itthon Vagyunk Egyesület és a Soroksári Német Nemzetiségi Egyesület polgármester-jelöltje; Bereczki Miklós, az ellenzéki összefogás jelöltje, illetve Bernáth Zoltán, aki szintén függetlenként mérettetné meg magát.

A helyi Fidesz által támogatott Bese Ferenc az elmúlt időszakban gyakran látható Farkas Kálmán társaságában nyilvános rendezvényeken akár a kerületben, akár a kerületen kívül.

 

Bese Ferenc és Farkas Kálmán az idei Vállalkozók Bálján a Csili Művelődési Központban az ESTV felvételén

Soroksáron jelenleg két fajsúlyos polgármesterjelöltről beszélnek

Az egyik Bese Ferenc, a másik Weinmann Antal. Bereczki Miklós, a fiatal összellenzéki jelölt jobbára csak választások környékén aktivizálja magát Soroksáron. Eddig kétszer mérette meg magát – egyszer a 2016-os időközi képviselőjelölt-választáson, majd 2018-ban az országgyűlési választásokon –, ám mindannyiszor alulmaradt. A negyedik jelölt, Bernáth Zoltán pedig szinte ismeretlen. Nyilván ezért is irányul a mostani média-attack Weinmann Antalra.

Az egyetlen párthoz sem köthető Weinmann magát keresztény, konzervatív családból érkezőnek vallja, míg Bese Ferenc – aki 1998-ban Fidesz és kisgazda színekben sikertelenül indult az önkormányzati választásokon –, a 2002-es választások után a baloldali kormányzás idején Juhász Ferenc honvédelmi miniszter irányítása alatt vezette a HM Arzenál Zrt.-t. Nevéhez fűződik az elhibázottnak tartott Gripen-beszerzés, és több más, a sajtóban elhíresült egyéb honvédelmi beszerzés.

A helyzet pikantériája, hogy Weinmannt, a keresztény-konzervatív beállítottságú polgármester-jelöltet támadják most a keresztény-konzervatív kormányzópárthoz közel álló médiumok, a korábban baloldali párt(ok)hoz kötődően fontos pozíciót betöltő, jelenleg a Fidesz támogatását élvező Bese Ferenc érdekében.

Ez a Fidesz-támogatottság még inkább érdekes a Kubatov által a Fidesz választókerületi elnökeinek szóló sorvezető ismeretében, hiszen abban az áll: „csak feddhetetlen előéletű, erkölcsileg kikezdhetetlen jelölteket indítsanak az őszi választáson”. Talán ez volt ez egyik oka a hosszas hezitálásnak, ami Bese Fidesz általi támogatásának bejelentését megelőzte, hiszen Budapesten utolsóként Soroksáron nevezte meg jelöltjét, illetve támogatottját a kormányzó párt.

Kubatov Gábornak – annak ellenére, hogy mindig kiemelt figyelmet fordított Soroksárra – sohasem sikerült olyan polgármesterjelöltet állítania, aki választást nyert volna. A Fidesz sohasem tudott még többséget szerezni a képviselő-testületben sem, annak ellenére, hogy Soroksáron a jelentős számú sváb lakosság többsége konzervatív beállítottságú, és a Fidesz – a győzelem érdekében – igyekezett „mindent” bevetni a választások során. A helyiek véleménye szerint a sikertelenség oka az, hogy a Fidesz nem tudta „megtanulni Soroksárt”.

Ez idáig a polgármesterjelöltjeik kiválasztása is elhibázott döntésnek bizonyult. Legnagyobb eséllyel 2010-ben nyerhetett volna Soroksáron a Fidesz, de a lokálpatriótának számító Egresi Antal megosztó személyisége miatt, még sváb származása ellenére sem tudott nyerni. 2014-ben a soroksári Fidesz helyi elnökét, a kevésbé népszerű Orbán Gyöngyit jelölték, aki még a fentebb említett megtévesztő plakátkampány ellenére is csúnyán alulmaradt Geiger Ferenccel szemben.

A sorozatos kudarcok után a Fidesz inkább kiegyezett Geigerrel, többek között így lehetett Orbán Gyöngyi másfél cikluson keresztül külsős alpolgármester Soroksáron. Bese Ferenc már 2017 végén megkereste Geigert, hogy ne induljon a 2019-es választásokon, mert a Fidesz támogatásával ő szeretne elindulni. Geiger Ferenc nyilvánosan elmondta, hogy mindezért cserébe tanácsadói tisztséget ajánlott neki Bese.

Geiger aztán ez év márciusában bejelentette visszavonulását, egyben Bese Ferencet biztosította támogatásáról mind maga, mind a Civil Személyek, Szervezetek Egyesülete nevében. Talán nem teljesen véletlen, hogy mindezek után Geiger Ferenc idén augusztusban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át a Belügyminisztériumban. 

Tehát a Civil Személyek, Szervezetek Egyesülete az őszi választásokra nem állított polgármesterjelöltet, a szervezet is Bese Ferencet támogatja, a Fidesszel egyetemben. Képviselő-jelölteket azonban a legtöbb választókerületben minkét szervezet külön állít, megválasztásuk esetén így biztosítva a helyi Fidesz érdekeit képviselő többséget.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek