Dúl a harc az önkormányzatban

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ESTV)
(fotó: ESTV)

A második testületi ülés maradt el novemberben a képviselő-testület határozatképtelensége miatt. A háttérben személyes konfliktus áll, ami egyre inkább politikai színezetet ölt.

November 6-ára majd 13-ára hívott össze testületi ülést Geiger Ferenc polgármester, ám az ülések határozatképtelenség miatt el sem kezdődhettek, mivel a képviselők fele nem jelent meg az ülésen. A november 6-i ülésen a polgármesteren kívül csak az Itthon Vagyunk Egyesület képviselői – Fuchs Gyula, Mikó Imre és dr. Kolosi István –, valamint az MSZP-s Kiss Jenő jelent meg. A mai ülésen szintén ők vettek részt Weinmann Antal alpolgármesterrel kiegészülve.

Mindkét ülésről hiányzott a teljes Fidesz-frakció – dr. Bajuszné Veigli Katalin, Egresi Antal, Preklerné Marton Ilona, Sinkovics Krisztián, valamint Orbán Gyöngyi alpolgármester –, továbbá Mizák Zoltán és Tüskés Józsefné, a Civil-frakció képviselői.

Az okokról eddig nem sokat lehetett tudni, ám ma a Guten Morgen Soroksár! zárt Facebook-csoportba két, a témába vágó poszt is felkerült.

Az egyiket Tüskés Józsefné képviselő tette közzé, aki arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja, a polgármester munkatársa fenyegetőző sms-t küldött neki, ami miatt a hivatal vezetőjéhez, dr. Veres Anikó jegyzőhöz fordult. A „fenyegetőzés” okáról nem tett említést. Mint írta: „A válaszlevélben foglaltak nem tisztázták az ügyet, és sajnálatos módon a Polgármester úr sem tette meg a tőle elvárható lépéseket. Nem maradt más lehetőségünk, mint távol maradni a Képviselő-testület üléséről, jelezve a fent említettek tarthatatlanságát.” A képviselő asszony egyben köszönetet mondott azoknak képviselőknek, akik szolidaritásképpen mellé álltak, és az "ügy súlyából adódóan nem mentek el a képviselő-testületi ülésekre".

Erre válaszul Gelei József polgármesteri referens is közzétett egy posztot, amiben leírta, hogy egy hónappal ezelőtt közte és a képviselő asszony között személyes jellegű nézeteltérés alakult ki, aminek kapcsán született meg az a bizonyos „fenyegetőző” üzenet. „Amennyiben a képviselő-asszony úgy érzi, hogy az általam (csak neki) neki küldött személyes üzenetem fenyegetésként hangzott, úgy tegye meg a szükséges lépést és forduljon a hatósághoz.” – írta Gelei József.

Szóval ez áll a háttérben, ezért nem jelentek meg a fentebb említett képviselők az üléseken.

Az ügy több kérdést is felvet.

A megválasztott képviselőknek jogukban áll-e bojkottálni az üléseket – kvázi nyomást gyakorolva ezzel a polgármesterre – két ember (még ha önkormányzati dolgozóról, illetve képviselőről is van szó) személyes konfliktusa miatt?

Mi lett volna a képviselők által elfogadható, „elvárható lépés” a polgármester, illetve a hivatalvezető részéről? Fegyelmi, kirúgás? Ehhez azért nem ártana tudni ama bizonyos fenyegetőzés hátterét sem.

Ki lesz a felelős azért, ha a meghiúsult testületi ülések miatt anyagi kár éri a kerületet?

Vajon az érintett képviselők, felveszik-e a teljes illetményüket az el nem végzett munkáért is?

Végezetül még annyit, hogy Tüskés képviselő asszony jelezte, a következő, november 20-ára összehívott rendkívüli testületi ülésen már részt vesznek, ahogy fogalmaz „...folytatjuk a munkát, szolgáljuk a soroksári embereket.”

Itt pedig az ESTV összefoglalója a november 13-ai ülésről.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?