Évente 16 ezer ember hal meg Magyarországon a szálló portól

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)
A szállópor veszélyeiről nyílt kiállítás a Táncsics Mihály Művelődési Ház galériáján. A Levegő Munkacsoport vándorkiállítását május 6-áig megnézhetitek. Érdemes.

Ha a művelődési házban vagy környékén jártok érdemes beugrani, majd a galérián végignézegetni a civil szervezet tablóit, melyek a szálló por (PM10) veszélyeire, és a szennyezés visszaszorításának lehetséges eszközeire hívják fel a figyelmet.

Ezek között van olyan, ami állami, önkormányzati feladat, mint például a dugódíj bevezetése, a forgalomcsillapított övezetek növelése vagy éppen az elavult tömegközlekedési járműpark lecserélése.
 
Ám nem kevés olyan dolog is van, amivel magunk is tehetünk a levegő tisztaságáért. Ilyen ehetőség a tömegközlekedés és kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. Ez utóbbi érdekében sok esetben javítani kell a szigetelést és korszerűsíteni a fűtőberendezéseket. Nagyon fontos, hogy olyan anyagokkal és olyan módon fűtsünk, ami alacsony porkibocsátással jár. Azt is fontos tudni, hogy a műanyag és egyéb hulladék égetése rendkívül egészségkárosító és jogszabályba ütközik. Az avarégetés helyett – ami már szintén tiltott a fővárosban – pedig a komposztálás ajánlható.

Magyarországon évente 16 ezer ember veszti idő előtt az életét a PM10 miatt. Továbbá több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés – mindenekelőtt a dízeljárművek –, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A szálló por felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért.

A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek