Támadnak a vérszívók!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Sajnos már nemcsak kirándulások alkalmával, erdőn, mezőn sétálva szedhetünk össze kullancsot, hanem a parkokban, tereken, de akár saját kiskertünkben is a vérszívók zsákmányává válhatunk.

Az utóbbi években – főleg mióta az uniós normáknak megfelelően tilos a permetszeres irtásuk – rendkívüli módon elszaporodtak a pókszabású élősködők, melyek emberre, állatra egyaránt veszélyes betegségeket terjeszthetnek.

Soroksár a főváros egyik legfertőzöttebb területe, emberek esetén sok a Lyme-kóros megbetegedés, míg a kutyáknál a Babesiosis szedi áldozatait. A probléma nagyságát jól jellemzi, hogy 2009-2010-hez képest 40 százalékkal nőtt a Lyme-kóros megbetegedések száma – tudtuk meg dr. Kapiller Zoltántól, a Magyar Kullancsszövetség elnökétől. A szakember szerint egyébként az elkövetkező 1-2 éven belül robbanásszerűen emelkedhet a Lyme-kóros megbetegedések száma, főleg a városokban.

S, hogy mi lehet a megoldás? Kapiller Zoltán szerint az egyedi védekezésre kell helyezni a hangsúlyt. Emberek esetében a Lyme-kór tekintetében jelenleg nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, azonban a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető. Emellett számos hatékony szer kapható krém, spray, de már golyós stift formájában is, amelyekkel távol tarthatjuk a vérszívókat. Négylábú kedvenceink számára is számos kullancsriasztó készítmény létezik, de őket érdemes beoltatni Lyme-kór ellen is.

Az is nagyon fontos, hogy tartsuk rendbe kertjeinket, gondot kell fordítani a rendszeres fűnyírásra, a bozótos részek felszámolására. A kerítés talapzata legyen olyan erős, hogy az erdei, mezei állatok bevándorlását meggátolja, különös tekintettel a sünét, mert talán kevesen tudják, de a sün a legjobb kullancsfutár.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek